Лента новостей

март 19, 2024

11:33 АРМА спешит продать яхту Медведчука, пока ее не вернули владельцу

10:48 Экс-начальник киевского метро отдал миллиардный подряд на ремонт балерине из Нацоперы

март 18, 2024

18:43 НАБУинша и ее муж-прокурор из ОП купили во время войны квартиру в Болгарии

18:41 Зампред Нацрады получил в подарок дом под Киевом

март 17, 2024

16:01 Застройщик Мхитарян-младший отрицает свою смерть в Таиланде

13:27 Сдох Москаль

март 16, 2024

17:42 Коля Тищенко почувствовал за собой хвост в Ужгороде

16:23 Избитый уклонист порезал себе вены в закарпатском военкомате

10:48 ВАКС освободил арестованного миноборонщика Лиева

март 15, 2024

17:47 Одиозный закарпатский судья попался пьяным за рулем

17:24 В результате обстрела Одессы погибли экс-вице-мэр и замначальника областной полиции

15:27 Удар по Одессе: 14 погибших

14:48 Брагинский по-быстрому уволился из метро

11:17 Нацбанк советует банкам поискать шпионов в коллективе

10:47 Начальник киевского метро украл столько, что даже Кличко вынужден его уволить

10:13 Журналисты обратили в бегство судью-миллионершу, купившую в оазгар войны новое "Вольво"

март 14, 2024

15:57 Гринкевичу-младшему уменьшили залог

15:43 Тренер "Черноморца" сбежал в Америку

март 13, 2024

19:06 Суд оштрафовал нардепа Дубинского за конфликт интересов

16:56 Убийца журналиста Веремия вышел на волю

Перший заступник Генпрокурора України Микола Голомша: «Є загроза реставрації корумпованого режиму. Не можна цього допустити!»

23.10.2014 11:20 Перший заступник Генпрокурора України Микола Голомша: «Є загроза реставрації корумпованого режиму. Не можна цього допустити!»

Про інтерв’ю із  першим заступником  Генпрокурора Миколою Голомшею журналісти ГО «Антикорупційне Бюро України» домовились після нещодавнього прийняття  такого довгоочікуваного «Закону про очищення влади». Було цікаво з`ясувати – що думає про цей надважливий для України процес людина, що за часів Януковича була немов біла ворона серед банди воронів, які знищували,  розкрадали нашу Державу. Вивчаючи його діяльність, ми із подивом констатували, що за часів Януковича він був чи не єдиним високопосадовцем із прокуратури, хто не став частиною банди,  а намагався, всупереч керівництву, робити законні речі, втрачав посади, звільнявся, але залишався патріотом своєї Держави. Можливо, саме завдяки позиції Голомші на посаді військового прокурора, коли ціною власного звільнення він завадив повністю знищити Українську армію, Україна  не втратила державність, а змогла протистояти російській навалі.

Та яке ж було наше здивування, коли  на зустрічі 21 жовтня, Микола Ярославович із сумом повідомив нам, що на нього щойно розпочався тиск – й вимагають написати заяву про звільнення! А вже зранку, 22 жовтня ми почули й підтвердження  - Петро Порошенко на зустрічі із вищими силовиками дав доручення керівникам відомств (МВС, ГПУ) звільнити по одному своєму заступнику! Кого саме? Напевно, того, хто відмітився у корупційних справах,  хто підпадає під люстраційний закон.

Стоп, а чи не нагадує вам це сталінське «через одного розстріляти»? Що криється за такою показовою ініціативою?

Із цих питань ми й почали розмову.

Микола Ярославович, поясніть, що відбувається. Якщо ми не помиляємось, Вас же було поновлено на посаді першого заступника генерального прокурора у лютому 2014 після революції гідності?

– Саме так, наприкінці лютого мене було запрошено до Верховної Ради України, де Турчинов, Кличко та інші лідери запропонували мені поновитись на посаді заступника Генерального прокурора України у зв’язку із незаконним звільненням мене при режимі Януковича. Я не вагаючись погодився, думав, що нарешті настали ті часи, коли Генеральна прокуратура розпочне сумлінно виконувати свою роботу. Виконувачем обов’язків Генерального прокурора України Білоусом мене було поновлено на посаді заступника ГПУ. Надалі мене було призначено першим заступником ГПУ вже наказом виконувача обов’язків ГПУ Махніцьким О.І., що підтвердило мою позицію боротись із старими схемами та повертати Генеральну прокуратуру з небуття у державотворчий процес.

З усією старанністю я включився у роботу -  авгієви стайні Януковича та Пшонки  треба було розчищати негайно. Розпочав я з того, що вже у квітні 2014 р. спільно з ГУ у воєнній сфері Генпрокуратури ініціював кримінальне провадження «про підрив обороноздатності України», яке на даний час у стадії провадження. Зараз в мене на столі лежить кілька дуже важливих антикорупційних справ, які треба  вирішувати негайно.

Але буквально сьогодні до мене підійшов нач.відділу кадрів із прозорими натяком, щоб я починав писати заяву про звільнення. Для мене це було як грім серед ясного неба.

Під час революції гідності ми постійно бачили вас на Майдані, але не в формі, а в якості простого громадянина, що разом із усіма бореться з режимом, ризикує втратити все, навіть будує барикади та жбурляє каміння у беркут…

– Знаєте, тоді нам дійсно не було чого втрачати, окрім власних кайданів, бо Україна зайшла в такий глухий кут, що далі скочуватись було вже нікуди. Роки панування партії регіонів  - то була якась перевірка для всіх нас, перевірка здатності України до виживання в цьому світі взагалі. Ми всі, і я особисто розумів, що або ми їх, або вони нас – іншого не було! І хоча я міг втратити геть все, мене це не зупиняло, є щось набагато важливіше, ніж власна безпека чи власний добробут.

Під час президентства Януковича, Ви мали постійні проблеми із вищим керівництвом. Вірніше, це вони мали із Вами проблеми. Як Вам тоді  вдавалось щось робити, щось зрушувати?

– Це було дійсно дуже важко, на межі можливого. Силові структури почали розкладатись ще з початку 1990-х. Але з 2010 року падіння у прірву стало майже вільним. Взагалі, проблеми із Януковичем в мене виникли ще у 2004 році, під час чергових виборів Президента України. Тоді, працюючи на посаді заступника Генерального прокурора України, я був категорично незгідний із планами влади, зокрема тодішнього Прем'єр-міністра України Януковича, розігнати помаранчевий Майдан силою. Тоді я власноручно написав рапорт про відставку. Далі був поновлений за рішенням суду в посаді заступника Генерального прокурора України на початку 2005 року. У зв'язку з намаганнями новопризначеного Прем'єр-міністра Януковича у 2007 році перешкодити законному розпуску парламенту Президентом  України та моєю законною позицією перед керівництвом Генпрокуратури про підтримку такої дії Президента, мене вимушено перевели на посаду прокурора Львівської області, де я пропрацював декілька днів. Далі новим Генпрокурором мене було поновлено на посаді заступника Генпрокурора України, на якій я пропрацював до 2010 року, тим самим було підтверджено обґрунтованість моєї позиції.

За час мого кураторства розслідування резонансних злочинів, зокрема про отруєння кандидата в Президенти України Ющенка В.А., про загибель В. Чорновола, вбивство Гонгадзе, до речі при мені було відшукано та затримано Пукача, неодноразово, оточенням Януковича вчинялись різного роду провокації, по яких штучно створювались різного роду перевірки, в т.ч. і ТСК ВРУ, які в кінцевому результаті не виявляли будь-яких протиправних дій з мого боку та не було прийнято жодних заходів реагування по відношенню до мене. 

Повернення правди про геноцид українців 1932-33 років була й Ваша пряма заслуга.

– Історія розсудить, чия в чому була заслуга. Та в кінці 2009 року у мене дійсно виникли проблеми у зв'язку з тим, що я направив в суд для розгляду по суті кримінальну справу, розслідувану СБУ України, за звинуваченням посадових осіб високо рангу СРСР у геноциді Українського народу  під час голодомору 1932-33 рр. З цього приводу проводилась службова перевірка, оскільки керівництво Генпрокуратури на той час не вбачало геноциду. Були довгі  баталії з цього приводу і пропозиції щодо відкликання мною постанови про скерування справи до суду, однак я відмовився, а справа була розглянута по суті та у суді було підтверджено геноцид Українського народу.

Зрештою, саме справа про Голодомор стала причиною Вашого звільнення?

– Саме так, після обрання Президентом України Януковича та його заяв в середині червня 2010 року під час спілкування з журналістами в Страсбурзі про те, що голодомор не був геноцидом Українського народу, мене було понижено в посаді та безпідставно переведено військовим прокурором Центрального регіону України.

На цій посаді Ви не могли не бачити ознаки того жахливого стану, до якого клан Януковича  прагнув  звести українську армію. Ви якось намагались боротись з цим?

– Як патріот та прискіплива людина, я одразу ж усвідомив, що діється в армії. Я розумів, що армію України хочуть знищити, зробити повністю небоєздатною! Я розумів, що це – цілеспрямована політика, яку замовляють ззовні, а покривають найвищі високопосадовці. Та це мене не зупинило, навпаки, стимулювало.  Під час роботи на посаді прокурора вказаного регіону мною було порушено ряд резонансних справ у військовій сфері, проведено ряд перевірок, які виявили численні зловживання на всіх напрямках. Я ініціював колегію, на якій було заслухано питання щодо послаблення обороноздатності держави, підготовлено подання Міністру оборони за підписом Генпрокурора. Також я буквально кричав про закінчення придатності стратегічного озброєння, яке грозило національній безпеці України.  Реакція влади була наступною – постало питання про знищення військових прокуратур, мовляв, заважають красти та розвалювати армію…

Ви ж намагались цьому протистояти.

– Так, намагався. Тоді, у 2012 році на колегії Генпрокуратури я обрав принципову позицію щодо недоцільності  ліквідації військових прокуратур,  мотивуючи це шкідливістю для обороноздатності України та не припустимості порушення середовища у воєнній сфері. Генпрокурором мені було вказано, що із-за моєї  принципової позиції починаючи з 2004 року (з дати моєї відставки під час виборів Президента України) і закінчуючи незгодою ліквідації військових прокуратур, Президент не погоджує мене на новостворену посаду прокурора Центрального регіону у воєнній сфері, а перевів мене на посаду заступника начальника ГУ – начальника управління правозахисної діяльності у воєнній сфері з серпня 2012 року.

По суті, це було усунення Вас від будь-яких важелів впливу, але Ви не здавались та продовжували боротись із розвалом армії?

– Якщо є стійка позиція та бажання – то навіть дуже несприятливі обставини не стають на перешкоді. За час роботи на вказаній посаді мною було ініційовано ряд перевірок та міжвідомчих нарад з приводу фактів підриву обороноздатності держави, розкрадання державних коштів, військового майна. Натомість моїми руками хотіли зводити рахунки із неугодними режиму Януковича. Так, у 2013 р на пропозицію дати правову оцінку дій Наливайченка В. О. (за час роботи на посаді Голови СБУ) про зраду Батьківщини, я та мої колеги підписали висновок про відсутність в його діях складу злочину. Однак, незважаючи на це, справа була порушена і закрита провадженням вже після революції гідності. В січні  поточного року мною було підписано рапорт спільно з моїми підлеглими, про виявлення кримінальних правопорушень в діях службових осіб Міноборони, якому не була дана належна правова оцінка керівництвом ГПУ. Зараз ми нарешті маємо шанс розпочати справжню розбудову, навести лад у силових відомствах, провести грамотну люстрацію, щоб ті, хто підривав державність України, хто був замішаний у корупції та протиправних схемах звільнились та понесли справедливе покарання.

Чи думали Ви, що самі можете попасти під люстрацію вже після повалення старої влади?

– Чесно кажучи, не міг собі такого представити. Розумієте, вже зараз, коли ми побачили усі здобутки, усі приклади того «господарювання», яке було під час Януковича, оцінили приблизні збитки держави – то досі не віриться, як українці могли допустити в себе таку владу. Може справа була в нас самих? Я можу впевнено сказати -  такого рівня корумпованості та безкарності серед влади, як за часів Януковича, не було в жодній державі сучасного світу!  Але я  вірив, що українці зможуть подолати цю чуму, я боровся, робив все, що міг, щоб залишати надію. І мене не зупиняла ні загроза звільнення, ні навіть загроза фізичного усунення. Зараз наступив момент істини. Я щиро сподівався, що ми усі разом з патріотичними силами, громадськими організаціями зробимо все від нас залежне, щоб очистити Україну від корупції, щоб економіка, бізнес змогли отримати друге дихання.   Та далеко не всі згодні полишити старі схеми дерибану та розкрадання, я бачу намагання деяких впливових осіб відновити корупційні зв’язки. Зараз ми маємо загрозу реставрації корумпованого режиму. Не можна цього допустити! Сподіваюсь, Президент це розуміє та не дасть втрати шанс України на краще майбутнє.

Ви, як фахівець, можете прокоментувати – чи є законні підстави звільнити Вас згідно нового закону про очищення влади?

– Скажу відверто, як воно є. За період своєї роботи, жодних дій, які підпадають під дію закону України «Про  очищення влади», я не вчиняв, а, навпаки, постійно піддавався тиску аж до незаконного звільнення за свої законні дії, та за свої принципові позиції неодноразово понижувався в посаді.

Крім того, якщо дотримуватись букви закону, я  був останнім військовим прокурором до ліквідації військових прокуратур, а в Законі про люстрацію про військових прокурорів не йдеться.

Враховуючи викладене, я вважаю, що немає жодних підстав звільняти мене із моєї теперішньої посади першого заступника Генпрокурора.  Впевнений, що ми вже відійшли від «беспрєделу» та телефонного права, і думаю, що Президент України та Генеральний прокурор, перед якими стоять дуже важливі завдання, вбачають в мені соратника, однодумця, того, хто разом з ними робить дуже потрібну та важливу справу – витягає країну із хаосу та відвертає загрозу втрати державності.

 

Олексій Глуховський, Наталія Манжула

Читайте также

29.12.2023 12:56 / Новости "Нульовий пацієнт" корупції Байдена-Бурісми в Україні Андрій Деркач зробив низку сенсаційних заяв у новому інтерв'ю американським ЗМІ

08.12.2023 18:00 / Новости Через суддю Камшу, яка працює на Корбана, "ПриватБанк" не отримав 80 млн грн, - політолог

16.11.2023 15:40 / Колонки Глобальное чипирование

06.10.2023 19:00 / Статьи Яковець Кирило Іванович

21.09.2023 18:19 / Новости Пишного та Гетманцева звинуватили у діях в інтересах російських спецслужб

Комментарии (0)

Добавить комментарий


картотека

добавить материал

Обновления

02.02.2024 20:00 Палатный Артур Посадят ли Палатного?

31.10.2023 17:36 Белоусов Андрей Андрій Білоусов

25.10.2023 17:25 Пашинский Сергей Пашинский Сергей Владимирович: полный крах оружейного барона

последние статьи

загрузка...
baner Copyright © 2010-2024 "Досье". Разработка сайтов WebUnion При полном или частичном воспроизведении материалов ссылка на www.dosye.com.ua обязательна (для интернет-ресурсов - гиперссылка). Администрация сайта может не разделять мнение автора и не несет ответственности за авторские материалы.
Адрес редакции: [email protected]
выборы депутатов политики Украины новости верховной рады биография Януковича биография Тимошенко
сайт ТЕМА