Лента новостей

март 28, 2024

14:07 ВАКС провел очередную "уценку" Насирова

12:29 Бойцы ВСУ массово проигрывают деньги в казино - Гончаренко

12:21 Киев готовится отразить атаки диверсантов

март 27, 2024

15:19 Одесский судья во время войны купил три квартиры в Турции

март 26, 2024

19:58 В Сумах депутаты облсовета пытались подкупить главу военной администрации

15:49 Данилов вылетел из СНБО

15:18 Генштаб готовит мообилизацию с 18 лет - Разумков

07:10 Глава Высшей комиссии судей, скрывавший российское гражданство, подал в отставку

март 25, 2024

21:23 На главу АМК Кириленко завели дело о незаконном обогащении

15:52 Дело о краже Бахматюком и его сестрой денег "ВиЭйБи Банка" направлено в суд

14:30 В деле экс-нардепа Березкина появился очередной труп

14:19 Главе Тернопольского облсовета продлили ночной арест

11:13 Обстрел Киева: есть пострадавшие (обновлено)

март 23, 2024

11:55 На Волыни уклонист вспорол живот сотруднику военкомата

11:01 Число погибших в "Крокусе" достигло 93-х человек

март 22, 2024

21:33 Теракт под Москвой: сорок погибших, Подоляк отрицает причастность Украины

21:28 Экс-директор "Укрконверсбуда" попался на крупной взятке

18:07 Арестован тернопольский депутат-взяточник

13:36 Департамент образования и науки КГГА пустил по ветру ₴400 миллионов

13:32 Дело Альперина реанимировали

Викриваємо бізнес-проекти Табачника в освіті

12.10.2011 19:03 Викриваємо бізнес-проекти Табачника в освіті

Після приходу на посаду міністра освіти у березні 2010 року, Дмитро Табачник почав створювати для Міносвіти, ректорів університетів і окремих бізнесменів можливості для заробітку на учнях і студентах.

«Свідомо» розслідувало всі розпочаті МОНом реформи за півтора року. І дійшло висновку – міністерство освіти перетворюється на комерційний проект. Ось основний перелік міністерських новацій, котрі збагатили або збагатять наближених до Дмитра Табачника людей.

Проект 1 – Сайт osvita.com

У серпні 2010 року прем’єр-міністр Микола Азаров доручив міністру освіти Дмитру Табачнику створити інформаційний ресурс про освіту в країні. І вже у жовтні МОН презентувало Єдине інформаційне вікно України – сайт osvita.com.

У травні «Свідомо» розслідувало роботу сайту. Виявилося, що власниками його є 24-річний киянин Олександр Гудков і керівниця Українських національних новин (екс «Інтермедіаконсалтинг») Уляна Лозан. Батько Гудкова був депутатом Голосіївської райради від Блоку Литвина. З  2006-го працював разом з Сергієм Барановим-Мохортом. Останній зараз очолює Департамент керівних кадрів в Міносвіти.

Олександр Гудков з подругами
Олександр Гудков з подругами

З кожного університету, з допомогою Міносвіти, вони вимагали по 30 000 гривень на рік – за написання новин про життя ВНЗ. Ті, хто відмовлявся, отримували листи від міністерства з вимогою скористатись сайтом.

На початку жовтня сайт припинив свою роботу – не виплативши зарплатню журналістам і не віддавши заплачені ВНЗ гроші. «Свідомо» звернулося до Міносвіти за поясненнями. Зараз чекаємо на відповідь.

Проект 2 – Шкільний атестат при вступі

Одразу після приходу на посаду міністра, Дмитро Табачник видав наказ – при вступі до ВНЗ враховувати не тільки тестування в школах, але й середній бал шкільного атестату. За відмінний шкільний документ вступник отримав шанс додатково отримати 200 балів.

Тему продажних атестатів дуже швидко підняли самі школярі і вчителі. «ОПОРА», що захищає права учнів і студентів, констатувала зростання продажів шкільних журналів. За два місяці – на чверть. Розслідування «Свідомо» довело - школярі купували собі хороші оцінки в атестати. Середня ціна коливалася від 2000 до 5000 гривень.

Останнім доводом стало різке зростання золотих медалістів того року – на третину в порівнянні з минулим роком.

Попри звернення «Свідомо» і ряду громадських організацій до Міносвіти з проханням зменшити «вагу» шкільного атестату при вступі, ця норма залишається і дотепер.

Проект 3 – Додаткові бали для вступу до ВНЗ

Починаючи з жовтня 2010 року всі 11-класники, що ходитимуть на підготовчі курси до університетів, отримають додатково до 20 балів при вступі. Умови – вступ на технічну чи математичну спеціальність і ходіння на курси не менше трьох місяців.

Перевірити, чи справді ці вступники заслуговують на додаткові бали неможливо – ні тестів, ні іспитів на курсах не пишуть. Через це курси перетворилися на заробіток для ректорів. За розслідуванням «Свідомо» минулого року КПІ на курсах заробив в середньому 9 мільйонів гривень, а університет Шевченка – 5 мільйонів.

«Свідомо» разом з іншими громадськими організаціями надіслало в Міносвіти пропозиції прибрати цю норму з Умов вступу до ВНЗ чи запровадити для «курсантів» іспити. Але в Міністерстві наші ідеї проігнорували.

Проект 4 – Платні збірники для контрольних в школах

У лютому Міносвіти несподівано для всіх оголосило наказ – у травні провести контрольні роботи для учнів 5-8 класів. Пояснило – для того, щоб побачити рівень знань і розробити новий стандарт освіти.

За кілька днів міські і обласні управління освіти отримали від Міністерства листа – до контрольних готуватися виключно по визначених МОН збірниках. Збірники практично монопольно друкувалися на харківському видавництві «Ранок». У 2010-му воно отримало від президента Росії Дмитра Медвєдєва орден "За большой вклад в развитие и укрепление отношений дружбы и сотрудничества между Российской Федерацией и Украиной". А у березні вперше за останні 14 років «Ранок» виграв престижну премію Кабінету міністрів за найкраще ілюстровану і видану книгу «Лускунчик».

Кожен школяр, за планом, мав здати по 60 гривень на книжечки із завданнями. В загальному, Міносвіти дало харківським друкарям шанс заробити 100 мільйонів гривень.

Після того, як «Свідомо» опублікувало своє розслідування про заробіток «Ранку», МОН виклало завдання в Інтернеті – в безкоштовному доступі. І пообіцяло – наступного року таких контрольних вже не буде.

Проект 5. База про освітян

В липні Міносвіти анонсувало створення Єдиної державної бази з питань освіти. Вона відповідатиме за вступ до вишів. Також міститиме інформацію про студентів, абітурієнтів, школярів і викладачів. Більше того – з її допомогою будуть друкуватися дипломи і студентські квитки.

Створенням бази займається державне підприємство «Інфоресурс». «Свідомо» розслідувало його роботу і з’ясувало, що насправді воно має відношення до приватної фірми «Дірекс-телеком». Її гендиректор – Михайло Шмельов – радник міністра освіти з питань комп’ютеризації. Інший співзасновник «Дірексу» - Ігор Коваленко – в наглядовій раді «Інфоресурсу». Обидва тісно пов’язані з будівельним бізнесом брата міністра освіти Михайла Табачника.

Що ми збираємося з цим робити

Змінювати освіту на краще неможливо, коли основною метою профільного міністерства є заробіток. Тому ми хочемо розказати студентам, школярам і батькам про всі бізнеси міністерства і почати проект «За чесну освіту». Мета максимум – вступ і навчання у вишах у школах без хабарів і порушень прав. Мета мінімум – контролювати і впливати на реформи Міністерства освіти.

Ми просимо поширити цю інформацію серед знайомих і друзів, а також приєднатися до нашої сторінки у Фейсбук. Там ми і будемо афішувати наші акції в рамках проекту.

Якщо у Вас є інформації про інші комерційні проекти Міносвіти або ж доповнення до вже написаних нами – пишіть нам на сайт або ж на електронну пошту [email protected]

Свідомо

Читайте также

16.01.2024 17:37 / Новости Подельнику Кадырова-Онищенко повторно снизили залог

04.01.2024 10:50 / Новости Для процветания американского народа: Кулеба объяснил необходимость военной помощи Украине

27.12.2023 13:12 / Новости У Кличко пообещали ухудшить работу метро еще на одном участке

16.11.2023 15:40 / Колонки Глобальное чипирование

24.10.2023 15:37 / Новости Протянул ноги очередной топ-менеджер "Лукойла"

Личности

Табачник Дмитрий

Комментарии (1)

Крук13.10.2011 09:38
бо потрібні дурні які нічим не цікавляться не читають не займаються спортом бо коли дезнаються хто такі хозари та й ще що табачник та азаров є прямими нащадками та що з ними зробив Святослав Завойовник -тоді в Україні буде лад та спокій -виховуйте дітей так щоб не було соромно

Добавить комментарий


картотека

добавить материал

Обновления

02.02.2024 20:00 Палатный Артур Посадят ли Палатного?

31.10.2023 17:36 Белоусов Андрей Андрій Білоусов

25.10.2023 17:25 Пашинский Сергей Пашинский Сергей Владимирович: полный крах оружейного барона

последние статьи

загрузка...
baner Copyright © 2010-2024 "Досье". Разработка сайтов WebUnion При полном или частичном воспроизведении материалов ссылка на www.dosye.com.ua обязательна (для интернет-ресурсов - гиперссылка). Администрация сайта может не разделять мнение автора и не несет ответственности за авторские материалы.
Адрес редакции: [email protected]
выборы депутатов политики Украины новости верховной рады биография Януковича биография Тимошенко
сайт ТЕМА